witte windmolen

Zelf een windmolen bouwen

Wanneer je gebruik maakt van de juiste materialen kun je ook zelf aan de slag gaan met het maken van een windmolen. Een windmolen maken is een leuke bezigheid wanneer je van klussen en een uitdaging houdt. Daarnaast kun je er een hoop voor terug krijgen. Het begint met het vinden van een bouwtekening, die ook online te vinden is. Op deze bouwtekening staat precies hoe je een windmolen moet maken. Daarnaast is het natuurlijk handig om te weten welke materialen je nodig hebt. Ook staan er filmpjes op het internet waarin makkelijk wordt uitgelegd hoe je een windmolen zelf moet bouwen.

Benieuwd naar meer informatie over windmolens in het algemeen? Dat is ook in dit artikel te vinden ‘Alles wat je wilt weten over windmolens‘.

Wat heb je nodig?

Er zijn verschillende modellen van windmolens die je zelf kunt maken. Er is niet één reguliere windmolen, maar het principe is bij alle windmolens hetzelfde. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het model dat je wilt gaan maken en wat je daar voor nodig hebt. In de meeste gevallen heb je de volgende onderdelen in ieder geval nodig:

  • een dynamo;
  • pvc buizen;
  • schroeven;
  • boormachine

Voordelen van een eigen windmolen maken

Wanneer je voldoende wind in de tuin hebt, kun je goed profiteren van een eigengemaakte windmolen. Dit zijn de voordelen die het met zich mee kan brengen:

  • je bespaart op energiekosten;
  • dankzij duurzame energie draag je bij aan het milieu;
  • de aanschaf van losse materialen is goedkoper dan een kant en klare windmolen;
  • je kunt de aanschaf van deze materialen ook in fases doen en dus besparen;

Tip: voer eerst een windmeting uit

Er zitten ook wat nadelen aan het zelf maken van een windmolen. In de eerste plaats is het niet altijd rendabel. Het komt vaak genoeg voor dat de locatie van de windmolen niet goed genoeg is omdat de windturbine niet voldoende wind vangt. Op deze manier zal je er ook op het gebied van energie opwekken niet veel van merken. Het is dus ook aan te raden om eerst een windmeting te doen op de plek waar de windmolen komt te staan. Er moet over een jaar gemiddeld een windsnelheid van 5,5 m/s zijn om genoeg energie op te kunnen wekken.