windenergie investeren

Beleggen in Windenergie: Dit zijn de opties

Vroeger konden alleen institutionele beleggers investeren in windmolens, tegenwoordig kunnen particulieren dit ook. Wil je erachter komen of deze vorm van duurzaam beleggen voor jou interessant kan zijn? Wij leggen het je uit en zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Hoe werkt beleggen in windmolens?

Beleggen in windmolens kan op verschillende manieren. Zo kun je obligaties kopen met een looptijd van 5, 10 of 15 jaar. Je kunt ook kiezen voor aandelen waarbij je mede-eigenaar wordt van een windmolen en daarbij ‘zelf’ groene stroom opwekt wat in mindering wordt gebracht op je jaarnota. Daarnaast kun je je aanmelden bij verschillende crowdfundingplatforms die investeren in duurzame projecten, in dit artikel lichten we er twee voor je uit.

Is beleggen in windmolens interessant voor jou?

Als je de stap hebt genomen om te gaan beleggen is het altijd de vraag in wat? Je kunt je geld beleggen in aandelen, obligaties of dit combineren door te investeren in indexfondsen of EFT’s. Niet bij alle hiervoor genoemde opties is het altijd even duidelijk waar je geld precies naartoe gaat. Als je belegt in windmolens is dit helder, daarnaast investeer je in duurzame energie, een letterlijke investering in de toekomst.

Waar kun je beleggen in windmolens?

Wij hebben 4 partijen geselecteerd waar het mogelijk is om in windmolens te beleggen, natuurlijk zijn er meer mogelijkheden maar deze vier partijen vielen ons op bij onze zoektocht op het Internet. 

weert energie

WeertEnergie

Als je lid bent van WeertEnergie kun je certificaten kopen voor een bedrag van €100. Je kiest daarbij voor een looptijd van 5, 10 of 15 jaar. Met deze certificaten financier je zowel het wind- als zonnepark en wordt jaarlijks een rendement uitgekeerd van 4 tot 5 procent. De ontwikkeling van het zonnepark wordt volledig gedaan in eigen beheer, maar het Windpark Weert wordt ontwikkeld in samenwerking met Eneco Wind BV.

dewindcentrale

De Windcentrale

Bij de Windcentrale delen ze een windmolen op in 1.000 stukjes die Winddelen worden genoemd. Met een Winddeel ben je mede-eigenaar van een windmolen en produceer je je eigen groene stroom. Een Winddeel kun je kopen voor €223 per stuk waarbij je het contract aan gaat voor 19 jaar, de (minimale) levensduur van een windmolen. Zelf betaal je vervolgens geen prijs per kWh voor stroom, maar draag je nog wel de wettelijke energiebelasting af. Verder verrekenen ze nog €2 per maand voor onderhoud aan de windmolen. Wat levert het je op? Eén windmolen produceert per jaar aan 500 kWh aan stroom, deze wordt in mindering gebracht op je jaarnota, waardoor je dus verzekerd bent van een laag stroomtarief.

geenchoice

Greenchoice

Bij Greenchoice kun je een Windvanger kopen, dat is de opbrengst van jouw stukje windmolen. Zo kun je al instappen vanaf €25,15 (3 jaar), dit levert je 375 kWh aan stroom op en zorgt voor een korting op je jaarnota van €37,20. Liever voor de langere termijn investeren? Dat kan bij Greenchoice ook, voor €130,35 investeer je 15 jaar lang en levert dit een korting van €186 op. Het grote verschil met de Windcentrale is dat je bij Greenchoice geen eigenaar wordt van een windmolen en dus geen onderhoudskosten hoeft te betalen.

oneplanetcrowd

Crowdfundingplatforms

Er zijn verschillende crowdfundingplatforms waar je kunt investeren in windenergie. We lichten er twee voor je uit. De eerste is Meewind, dit is een organisatie die investeert in duurzame projecten, waarbij je dus niet alleen de keuze hebt uit projecten met betrekking tot windenergie, maar ook uit projecten die groen gas en het gebruik van aardwarmte stimuleren. Zo’n zelfde platform is Oneplanetcrowd, ook hier kun je investeren in diverse duurzame projecten. Bij crowdfundingplatforms bepaal doorgaans zelf de inleg en verschilt het rendement per project.

De voor- en nadelen op een rijtje

Eén van de voordelen van het investeren in windenergie is dat je een hoge rente krijgt. Hier staat vervolgens wel tegenover dat dit in sommige gevallen afhankelijk is van de hoeveelheid wind in een bepaalde periode: weinig wind betekent dus een lagere rente. Daarentegen levert investeren in bovengenoemde Winddelen wel altijd een lage energienota op en lage vaste lasten, wie wil dat nou niet? Daarnaast kun je al vanaf een laag bedrag instappen, vaak al vanaf €25. Dus je hoeft geen duizenden euro’s op je spaarrekening te hebben staan om te starten met beleggen, het is voor iedereen toegankelijk. Wel loop je met beleggen, in iedere vorm, het risico een (deel van) je inleg te verliezen.

Hoe denk jij na het lezen van dit artikel over beleggen in windenergie?