f

Wat kost een windmolen?

Een veelgestelde maar weinig beantwoorde vraag is die over de kosten van windmolens: wat is de prijs van een windmolen en welke kosten horen er verder nog bij? De prijs van windmolens verschilt natuurlijk per type en de kosten van windmolens zijn ook afhankelijk van de grote en het materiaal. Het kan zijn dat je recht hebt op subsidies bij de aanschaf en installatie van een windmolen maar  je moet ook denken aan de extra kosten van windmolens: vergunningen, locatie kosten, de installatie kosten en verzekeringen. Ook natuurlijk de subsidies op dit vlak moet je niet vergeten, al zijn die niet zo hoog en groot als vaak gedacht.

In dit artikel bespreken we eerst de prijs / kosten voor windmolens (ook wel windturbines) voor thuis of bijvoorbeeld op de boerderij en vervolgens de kosten van commerciële windmolens.

Soort WindmolenKosten
Import Chinese Kleine Windmolen€ 200,- tot € 500,-
Kleine Windmolen Gemaakt in Europa+/- € 1200,-
Grote Windmolen Boerderij+/- € 30.000,-
Grote Windmolen langs de Snelweg€ 1 tot €5 Miljoen Euro

Voor de gedetailleerdere prijzen kan je ook terecht op ons artikel: Kleine windmolen kopen.

De kosten van kleine windmolens

Windturbines van onder de 100 kilowatt kosten ongeveer rond de €2500 tot €7000 per kilowatt aan capaciteit. Heb je dus een windmolen van bijvoorbeeld 10 kilowatt op het oog (waarmee je een behoorlijk groot huis van stroom kan voorzien) dan zijn zullen de aanvankelijke kosten rond de €40.000 – €70.000 bedragen. Een normaal huishouden in Nederland gebruikt zo’n 3000 kWh elektriciteit. 10 kWh wil zeggen dat je 10 kW opwekt in één uur. Per jaar heb je zo’n 2200 vollasturen van windenergie.

Windmolens zijn bij uitstek voorbeelden van positief schaalvoordeel, hoe groter de windmolen hoe goedkoper de kilowatt uur productieprijs. Natuurlijk zijn de grotere windturbines / windmolens ook duurder in aanschaf, maar grotere windmolens verdienen zichzelf snel terug. Vaak is er ook nog gebruik te maken van subsidies bij windmolens. Daar over kan je bijvoorbeeld bij de RVO meer lezen.

Prijs van grote commerciële windmolens

Bij commerciële (grote) windmolens wordt er gemeten in MegaWatt (mW) in plaats van in kilowatts (kW) energieproductie capaciteit. Bij deze windturbines bedragen de kosten per MW zo’n €1 miljoen a 2 miljoen euro. De meeste commerciële windmolen zijn vaak rond 2 MW groot en kosten ongeveer 3 miljoen in aanschaf.

In een windmolen project zijn de aanschafkosten van een windmolen rond de 80% van het totale investeringsplaatje, je moet er dus bij een inschatting 20% bovenop doen.

Andere kosten bij een commerciëel windmolen traject:

  • Project Ontwikkeling: 6% ( allerlei zaken rondom het überhaupt mogen plaatsen van de windmolen )
  • Aansluitingskosten: 4% ( aansluiting op elektriciteitsnet )
  • Werk eromheen: 6% ( wegen naar de windmolen toe )
  • Overige Kosten: 4%

De prijs en de totale kosten bij de installatie van windmolens verschillen aanzienlijk, helemaal op commerciële schaal. De prijs en de kosten van commerciële windmolens hangen onder meer af van de locatie, bouwkosten, vergunningen, verzekeringen, onderhoud enzovoorts.

Operationele kosten windmolens

Gemiddeld worden de operationele kosten bij grote windmolens berekend met de volgende vuistregel: 1 kilowatt kost 43 euro per jaar aan onderhoud.  Dit houdt in dat een windmolen van 3MW jaarlijks zo’n € 150.000 kosten.

  • Operationele kosten van windmolens bevatten: Exploitatiekosten, injectiekosten, opstalrecht en onderhoudscontracten.

Hoeveel stroom levert een windmolen ongeveer op? Hoe veel geld krijg je er voor?

De tijd die een windmolen draait per jaar wordt terug gerekend naar ‘vollasturen‘. Hoeveel uren een windmolen draait is onder meer afhankelijk van de locatie en het type windmolen. Bij de huidige generatie windmolens kun je rekenen op ongeveer 2200 vollasturen. Heb je een windmolen van 10 kWh dan zal dit per jaar zo’n 20.000 kWh opleveren. Gemiddeld verbruik van een Nederlands gezin is zo’n 3000 kWh en met een windmolen van 10 kWh zou je dus (kort door de bocht) zo’n 6 woningen van stroom kunnen voorzien.

Als je de stroom terug zou verkopen heb je dus zo’n 17.000 kWh over, stel je krijgt daar 7 ct per kWh – verdien je zo’n €1200 per jaar terug aan de teruglevering van stroom naast je eigen stroomgebruik.